Wachtlicht

Afgelopen zomer heb ik een nieuwe fiets gekocht. Zo’n hybride met 27 versnellingen en waarbij de verlichting automatisch aangaat. En je hoort geen dynamo omdat deze in de naaf zit … kortom een heerlijk karretje.

In september zijn we op vakantie geweest en hebben we onze mountainbikes meegenomen. Deze hebben achter op de auto  2379 kilometer afgelegd, maar in Italië, fiets één ongeveer 300 meter en fiets twee 15 kilometer waarin 2300 hoogte meters in zat, inclusief een verloren GPS apparaat en een schitterende vlucht gemaakt over mijn fiets heen omdat de fiets opeens stil stond en ik nog doorging. Ik heb nu nog last van elleboog en knie. Misschien is een fotootje op z’n plaats.

Gisteren stelde ik aan mijn vrouw voor om op de mountainbike naar mijn werk te gaan. Dat is 23 kilometer in het kortste geval. Zij vond het niets in het donker, want ja, ik ga dan net zo vroeg weg als ik met de auto ga, dus rond 6:30 het donker in. Met dat verhaal en de vakantie-ervaring in het achterhoofd was ze niet razend enthousiast. Zij stelde voor om met de hybride met 27 versnellingen waarbij het licht automatisch aangaat, te gaan.

Dus vanochtend goed gekleed de deur uit. Omdat het zo vroeg was heb ik dat gisteren allemaal klaargelegd. Shirt aan, trui aan, en wind werend jack aan. Nou dat heb ik geweten, met mij hybride met 27 versnellingen waarbij het licht automatisch aangaat, de Berg van Amersfoort op. Dan heb ik niets aan al die versnellingen want ik krijg het enorm warm.  Normaal doe ik dat in wielrenkledij, én ik zou rustig aan doen. Zoiets moet je vooral tegen mij zeggen, trui uit gedaan en verder gereisd.

Normaal zou het me niet opvallen, maar ik heb me verwonderd over de wachtlichten bij een fietsstoplicht. In Amsterdam hebben ze daar een teller in het voetgangerslicht, dat is tenminste duidelijk en telt af. Maar in Zeist verdenk ik de busmaatschappij van beïnvloeding van de verkeerslichten. Dat wachtlicht liep lekker terug, en ik verwachte dat ik vrij snel kon verder kon gaan fietsen met hybride met 27 versn.. (ja, ja nu weet ik het wel). Dan gebeurt er iets bijzonders want één lampje bleef constant knipperen. Het wachtlicht was op de helft en verder ging het niet. Ja en dan roep je het over je af, dat er illegaal door rood wordt gereden. Na 3 minuten stilstaan had ik het door, want nadat de bus was gepasseerd, liep het wachtlicht verder. De bus beïnvloedt echt het stoplicht.

Tijdens de drie minuten had ik tijd zat om, om me heen te kijken. Toch fascineerde dat wachtlicht. Ik kon het namelijk niet goed zien. Om dat wachtlicht, trouwens om ieder stoplicht, zit een zonneklep zodat je op afstand kan zien welk licht er schijnt, zonder inval van het zonnelicht. Maar ik stond al een tijd stil en moest ieder keer om een hoekje kijken, want die zonneklep zat in de weg.

Dus ik kreeg geen betrouwbare informatie en ik kon het ook nog niet goed zien. Dan vraag je je af wat cruciaal is aan de informatie van het wachtlicht: de laatste secondes, immers dan wil je al gaan gas geven met je hybride met 27 versnellingen. Waarom draait zo’n licht dan niet met de klok mee waarbij dan de laatste lampjes wegtikken aan de rechterkant in plaats van de linkerkant (achter de klep).

Waar kan ik mijn idee kwijt ?