Vuil varken

Langzaam ontwaakt Ouderkerk aan de Amstel. Ik kon de plaats niet vinden omdat ik op mijn navigatie alleen Oudenkerk of Oudekerk invoerde. Google is daarbij mijn vriend en deze gaf aan dat dit feitelijk is te vinden onder Amstelveen. Zo woon ik in Amersfoort en zou Hoogland hetzelfde lot zijn beschoren. Dan is de annexatie echt een feit.

Ik ben sinds kort een nieuwe rol aangegaan bij de Bank. Mijn rol is teamleider (zij noemen dat manager) van het datacenter team. Een groep van een man of 15 die zich bezig houdt met de dagelijkse beleving rond het kloppend hart van de Bank. Een verantwoordelijke job waarin keuzes altijd belangrijk zijn. Zo maar even iets aansluiten of weghalen kan ver strekkende gevolgen hebben.

Al mijn collega’s wil ik spreken en ik zoek daarvoor de juiste ambiance. De ene keer in het restaurant, de andere keer op de computervloer of zoals ik met Bert heb gedaan richting het winkelcentrum naar de Vietnamees. Bert zit op locatie zuid en we pakken even de metro. Zo doet Bert dat vaker en ik ga met hem mee. Dit doe ik om te spiegelen en in zijn leven te kruipen. Begrijpen waarom iemand zoiets doet. Ik ben geen loempia-eter, maar doe met Bert mee. Ik kies hetzelfde als Bert, iets vegetarisch en iets met kip.

Op de terugweg in de metro gebeurt er iets raars. Ik sta met mijn tasje met etenswaar geleund tegen de deur van de metro. Het is drie haltes en vlak voor de tweede halte zie ik een  man op mij afkomen, die een deur verderop eruit had gekund. Vuurspuwend zegt hij tot drie keer toe: “Vuil varken …. ” De man was aan het provoceren en hoopte waarschijnlijk dat ik zou reageren wat ik niet heb gedaan. Om mij heen werd wel vreemd gekeken op de reactie van die man.

Ik heb niet gereageerd maar het zette mij wel tot nadenken. Alles heeft te maken met tolerantie en verdraagzaamheid. Dit land staat momenteel in vuur en vlam. Normen en waarden vervagen en iedereen denkt maar te kunnen zeggen wat er in hem opkomt. Allerlei aannames worden gedaan en daaruit worden conclusies getrokken. Verdraagzaamheid heeft te maken met tot tien tellen, elkaar in ieders waarde laten met wederzijds respect. Wat zouden wij dan in een betere wereld leven.