Tiet vol geld

Iedere twee weken komt bij ons de Kaas en Eierenboer. Volgens zijn auto komt hij uit een dorp in de buurt van Woerden naar Amersfoort gereisd. Je weet wel zo’n echte boertje met een ’tiet’ vol geld. Hij belt aan en roept schuchter alsof hij vroeger heel erg is gepest op de lagere school: ‘”… De kaas en eierenboer … ”  Overigens diskwalificeert hij zijn rol om zich boer te noemen. Hij heeft zelf geen eierendoos bij zich of ik moet zo’n hele tray met eieren nemen, goed voor de testosteron, maar niet voor mijn medebewoners als ik ze allemaal op moet eten in twee weken. Hij vult mijn aangereikte eieren doos en voor zes eieren rekent hij €1,35 af. Dat bedrag krijg ik niet gedeeld door zes, maar dat is net zoals de kaas die hij afrekent. Meestal vraag ik een kilootje heerlijke oude kaas. Hij heeft die op voorraad en daar zit dan een cellofaan omheen met een bedrag erop geprint wat ik nooit hoeft te betalen, het is altijd lager. Ik heb het hem eigenlijk nooit gevraagd en hou mijn mond maar want hij zal daarvoor wel een reden hebben. Ik pak uit ons potje contant geld en geef hem het geld. Op dat moment pakt hij uit zijn rechterzak de stapel geldbriefjes, totaal niet op volgorde van waarde, en zijn andere zak het klein geld. Hij grabbelt wat tussen het muntgeld en geeft mij de waarde terug.
Ik moet echt rekening houden met zijn bezoek (of de glazenwasser) maar afgelopen week had ik geen contant geld in huis. Toen ik dit hem vertelde leek hij wel door de bliksem getroffen, zeker toen ik hem vroeg of hij geen #Tikkie had of geld kon overmaken. Het laatste had hij het minste moeite mee, alhoewel hij een heel verhaal ophield dat hij eens in de drie maanden zijn financiële man bezoekt. Hij schrijft het af te rekenen bedrag en bankrekeningnummer op het kaaspapier. Terwijl ik de deur sluit heb  ik al het geld overgemaakt, nog voordat hij thuis is.
Waarom gaan mensen zo wantrouwend om met banken, of zo gemakkelijk met geld. En heeft de bank daar niet een toegepaste oplossing voor, gemak dient de mens, zeker ook de kaasboer als wij ooit zijn mindset anders krijgen.

Ooh ja, ik weet niet waar hij ze vandaan haalt, maar meestal heeft hij een jong mens bij zich die ook aanbelt en de eieren en kaas uitdeelt. Zij zijn vaak na een paar weken verdwenen.  Misschien onderbetaald  …  en zou zijn rit naar Amersfoort toe wel zijn meegenomen in zijn businessmodel? Mooi wel is dat hij weet wanneer zijn klanten thuis zijn, hij rijdt altijd een tweede ronde.