Mensen zijn (net) kuddedieren

Vanuit Amersfoort beweeg ik mij met de auto naar Amstelveen. Meestal is dit over de A1 en afhankelijk van de drukte over de spitsstrook. Dat laatste is een cruciaal dingetje. De keuze om die strook op te gaan is een soort Russisch roulette. Ik heb meestal een stelregel op basis van een matrixbord die een beetje verscholen staat in de berm. Als daarop staat 6 minuten + 3, neem dan maar de spitsstrook.

Afgelopen woensdag ging dit mis. Het bord gaf alleen maar aan 15 min. Iedereen heeft waarschijnlijk dezelfde stelregel als ik, dus hop, voorsorteren naar de spitsstrook. Echter op de doorgaande weg stroomde het langzaam maar gestaag door. Ik stond stil voor de spitsstrook en neem een beslissing om tussen het doorgaande verkeer te kruipen. Goede beslissing, want wat blijkt later. Op de spitsstrook was een rijbaan vanwege aanhoudende regen afgesloten. Het liep dus daar vast in plaats van op de hoofdrijbaan.

Onlangs is de A9 bij afslag Weesp omgelegd. Doorgaande verkeer rechts aanhouden, afslaand verkeer links aanhouden (zie plaatje). Die rijbaan ging van twee naar één rijstrook. Dat is voor de mens zo tegennatuurlijk, het liep daardoor vast. Gelukkig is de linker route weer twee rijbanen, blijft wel dat je voor afslag 2 nog steeds de linker route moet nemen.

Op de A6 richting Lelystad is de weg ook anders ingericht. Doorgaand verkeer naar Groningen links aanhouden echter dit is tweebaansweg die later overgaat in een enkele rijstrook. Wie dit bedacht heeft en natuurlijk ook daar loopt alles vast, en nog steeds. Ook hier begrijpt de normale mens niets van.

Hoe komt dit? Wij rijden en leven zo op de automatische piloot dat onvoorspelbaarheid vaak leidt tot chaos. Of dat nu een snelweg is, de nieuwste versie van Windows of de sleutels die je thuis op jouw plekje neerlegt. En dan zijn we maar met 7 miljard. Tijd voor een nieuwe beleving, wees een keer de eerste of ga achterste voren op een paard zitten. Alleen dan loop je de kans om te leven !!

Eén reactie