Leef je droom

Afgelopen zes jaar heb ik me een beetje Steve Jobs gewaand. De manier waarop ik in een warm bad heb mogen doen, waar mijn opdracht voor stond, was buiten iedere proporties, in één woord geweldig. Geen enkele dag ben ik met lood in mijn schoenen naar mijn werk gegaan. Is iets wat ik, tot nu toe op één week na, mijn werkzame leven niet heb gedaan. Jobs rule: Do what you love.

Ik heb allerlei doelen uitgezet. Dat doe ik trouwens nog steeds. Sommige doelen zijn een stap te ver en is natuurlijk te veel van het goede. En ja … idealen mag je hebben. De mensen om je heen vinden dat je met beide voeten op de grond moet blijven staan. Zijn dat dan de mensen die niet een stip op de horizon hebben, de half leeg denkers.  Dromen mag toch … Jobs rule: Put a dent in the universe

Alleen door te combineren, te proberen en om je heen te vragen, vallen de puzzel stukjes op zijn plaats. Daar heb je dan wel die ander voor nodig. In het land der blinden is één oog koning. Dat is leuk voor even, maar op het moment dat je niet wordt gehoord, dan ben je de verliezer. Het is de manier om erkent te worden om iets neer te zetten, mensen die dan in je geloven heb je dan nodig. Stapje voor stapje bereik je dan je doel. Jobs rule: Make connections of zoals hij dat anders noemde was Connecting the dots.

Om het niet te verliezen probeerde ik wel alles in de hand te houden, dat kost uiteindelijk heel veel energie, kom je gehavend uit de wedstrijd. Ik ben wel zo’n type die wil controleren en het liefst alles in de hand wil houden. Het laatste jaar werd ik gedwongen om zaken los te laten, bijna kwaadschiks. Dan realiseer je dat het niet nodig is om alles in de hand te willen houden. Er zijn mensen die mijn werk gewoon oppakken, ook als ik er niet ben. Er zijn nog wat zaken die ik wil loslaten, maar dat komt nog wel. Belangrijk daarin is dat je eenmaal gedane verplichtingen ook na moet komen. De wereld van vrijwilligers wordt helaas steeds kleiner. Jobs rule: Say no to 1,000 things

Als je niet achter je product staat, dan zal het nooit wat worden, verras mensen. Volgens mij heb ik altijd achter mijn ideeën gestaan. Laatst zei iemand nog tegen me dat ik heel standvastig was in mijn idee. Zo zou het worden en niet anders. Iedere keer als ik dan mensen laat zien wat ik heb bedacht en leg ook uit wat de gedachte achter het product is, zijn ze vol bewondering. Meer van: “…. had ik dat maar bedacht … “. Als mensen daar een opmerking over maken, dan geeft dat een warm gevoel. Jobs rule: Create insanely different experiences

Het is natuurlijk ook je product verkopen. Ik had daar wel moeite mee. Ik denk op deze manier en probeer mensen te overtuigen, meestal met techniek. Maar niet iedereen is technisch aangelegd, dat realiseer ik niet altijd. Mijn dochter is de Elevator Pitch aan het leren, om haar product, ze is Grafisch ontwerper, te kunnen verkopen. Ik kan nog wat van haar leren maar ik moet er wel iets mee doen. Jobs rule: Master the message

Jobs rule: Sell dreams, not products. Ik heb gezocht naar standaardisatie in alles wat ik tegenkom. Standaard lijkt niet flexibel, en misschien is dat ook wel zo. Dit is een van de regels van Jobs die ik graag zou willen nastreven. Het is natuurlijk heel mooi, maar uiteindelijk ben ook ik er om de klant te helpen in het halen van zijn doelen. De klant heeft ook dromen.

Steve is de hemel in geprezen, het Algemeen Dagblad, heeft een stuk geschreven waarin ook de mindere kant van Steve is belicht. Bij hem was het ook vallen en opstaan. Dit beschrijft Walter Isaacson ook in de biografie over Jobs. Dan schrijf ik ook nog een stuk gerelateerd aan Steve Jobs. Het moet niet zo zijn dat we daar moe van worden, maar als je eenmaal een succesverhaal hebt, dan verkoopt dat gewoon ook beter. Ik waardeer Steve Jobs ten zeerste, mede ingegeven door de media.

Dus ook ik heb mijn keerzijde, ik heb geprobeerd de zeven regels van Jobs te reflecteren. 5 uit 7 is niet gek. Alle gekheid op een stokje. Dit was een nul meting, als ik dit over een jaar doe zullen de hazen anders lopen. Waar mij het wel om gaat is dat je moet kunnen dromen. Leef je droom, doe wat je graag zou willen, dat maakt je leven een stuk makkelijker.