Genialiteit grenst aan ….

Na mijn vakantie heb ik het boek De Vastgoedfraude gelezen. Het is fascinerend hoe dit heeft kunnen gebeuren onder ogen van heleboel partijen (geen kleine). Zonder uit de school te klappen kan ik zeggen dat de hoofdrolspeler Jan van V. op een slinkse wijze zijn weg heeft kunnen vinden in de wereld van de vastgoed. De genialiteit van Jan van V. grenst aan het onmogelijke. Een menselijk brein die op de juiste manier alle cijfertjes in zijn hoofd had opgeslagen en zeker niet aan papier had toevertrouwd.

Van V. wond wat mensen om zijn vinger en gebruikte ze als marionettenpoppen voor eigen gewin. Maar zoals ieder mens als men gretig wordt stopte Van V. niet met het eerste binnenhalen van geld, er volgt meer. Ik denk dat als hij direct was gestopt naar de eerste actie niemand ooit wat had opgemerkt en hij toch als een god in Frankrijk zou kunnen leven. Maar de Kaaymaneilanden lonkte.

Zo zie je maar dat in dit geval dat genialiteit grenst in dit geval aan gretigheid. Met genoegen heb ik het boek uitgelezen, en momenteel zit ik met een glimlach de serie Overspel van de Vara te kijken. Ik kijk nooit series … maar de parallellen met het boek zijn groots. De scriptschrijvers hebben zeker het boek gelezen.

Wat ik vandaag meemaakte is een vorm van andere genialiteit. Zo houden we ons bezig met Geocaching. Dat is een soort schatzoeken voor volwassenen (ook kinderen kunnen hieraan meedoen). Mijn mede-cachers hadden een langgekoesterde wens om een bepaalde schat te gaan zoeken. Dit was een zoektocht waarin we over twaalf kilometer een bepaalde opdracht moesten halen. De manier waarop was een aantal filmsets die door opdrachten te doen ons leidde tot het slot van de film. Normaal is het denken, creëren en finaliseren van een schat zo’n maand. De bedenker van deze opdracht heeft een jaar hier over gedaan. En de trucage ging tot grote hoogte. Met wat hulp hebben we de schat gevonden. Moe maar voldaan hebben de opdracht volbracht.

Genialiteit grenst soms aan gekheid, maar wat is deze gekheid prachtig. Geef mij maar een beetje van deze genialiteit …

 

Alle cachers op zoek naar de schat