Berlijn in drie dagen: Dag 3, Alex

Het moeilijke aan een dag qua terugreis is: de tijd. Hebben we nog tijd om iets te ondernemen! Goed op zoek naar het warenhuis waar alles te koop is, ook een olifant. In La fayette.

Rondvaart op de Spree

We moeten het nog vinden! Ik begrijp niets van die nummering van de Friederich Strasse en de voeten spelen ook een rol. Dan maar koffie en apfelstrudel aan de Spree. Een mooie rivier waar veel bedrijvigheid is. Als je om je heen kijkt zie je overal wat gebeuren. De S-baan, de Deutsche Bahn, bussen, boten, auto’s en overal mensen. We zijn in het financiële hart, maar dat maakt niet uit. Ook op dinsdag, waar in een provinciestadje weinig meer gebeurt, is het hier een bruisende massa. Heerlijk om dat mee te mogen maken. 

Opeens waande we ons in een stukje Berlijn waar alles anders is, Nikolaiviertel. Rond de gelijknamige kerk zijn voor Berlijnse begrippen pitoreske huisjes geplaatst. Een plek in de stad waar alles om je heen wegvalt, waar je even het beeld van dat bruuske Berlijn vergeet. 

De ‘echte’ oude Berlijnse muur hebben we ook gevonden. Dit is niet een betonnenkolos, maar een overblijfsel van vroegere tijden. Hier hebben we ook een cache gevonden.

Waar we nog niet zeker van waren was Alexanderplatz. In het Berlijn boek omschreven als een smakeloze omgeving van opgetrokken betonnen kolossen rond een plein. Het klopt, schreeuwende reclames van grote concerns, zoals Mediamarkt, C&A en Saturn.  (Filmpje). Maar toch weel dat kolossale van Berlijn. We winkelen nog wat in tegenoverliggend winkelcentrum waar de standaard winkels aanwezig zijn. Met een heerlijk gevoel over deze stad vertrekken we weer richting Der Hauptbahnhof. Hier nog wat gegeten, om de terugreis aan te gaan. Het is een doordeweekse dag dus wat drukker in de trein. Al snel na Hannover hebben we weer de plek met de tafel ingenomen. We zoeven verder richting Nederland en precies op schema komen we aan in Amerfoort. Het waren drie fantastische dagen.
 
En … Alex, zoals Alexanderplatz ook wel wordt genoemd, is meer een mythe dan een bezoek waard, alhoewel in Berlijn heb je het gevoel om overal te willen zijn geweest of dat nu Alex of Charlie is …. Berlijn we komen vast nog wel terug.