Aan het denken gezet..

Zojuist twee vazen met boeketjes gemaakt, de kamer wat opgeruimd en kaarsjes aangestoken. Nu in afwachting van mijn man om samen Sinterklaasavond in  te gaan.

We vieren het al een paar jaar niet meer. Het is toch een feest voor kinderen of voor een grote groep met lootjes en gedichten. Dit doet me herinneren aan de sinterklaasavonden bij de familie Biegstraaten, toen we nog allemaal verkering hadden en spaarden voor onze uitzet. Complete poppenhuizen, piano’s, stoelen en al niet meer werden gemaakt. Lappen van gedichten, geweldig altijd. Tot diep in de nacht waren we bezig om ons door de stapel cadeaus heen te werken. En dan nog de moeite die pa en ma deden om voor iedereen een persoonlijk cadeau te vinden. Dagen waren ze op zoek naar dat ene boek, of die sjaal die op je lijstje stond. En dat dus voor 12 personen!

Natuurlijk is deze herinnering niet te evenaren en moet gekoesterd worden.

Tegenwoordig hebben we alles en weten we niet meer wat we moeten vragen. Vragen het liefst geld voor onze verjaardag zodat we zelf het juiste(grote) cadeau kunnen kopen.

Ik doe er zelf ook aan mee, want iets persoonlijks zoeken voor iemand, voor Sint, kerst of een verjaardag is er nog zelden bij.

Daarom ga ik dit jaar toch weer de boer op. Ik wil er niet in mee, het materialisme is langzaam in ons gezin geslopen.

Ik werd over dit onderwerp aan het denken gezet door wat ik zojuist las:
Janis Joplin zong ooit “freedom’s just another word for nothing left to lose” met als ruwe vertaling “vrijheid is een ander woord voor niets meer te verliezen hebben!” en dit is een grote waarheid. Veel mensen hangen aan bezit en status maar doordat ze er zo aan hangen zijn ze tevens gegijzeld door dat bezit of die status.

later volgt dit nog…

Ik kan nog steeds genieten van bezit zoals een leuke laptop, tablet, een lcd tv en interactieve televisie, maar ik realiseer me vaak dat ik dit niet nodig heb om echt gelukkig te zijn. Het voegt iets leuks toe in mijn leven maar ik kan relativeren dat ik ook met minder of zelfs zonder zou kunnen. Wanneer u in staat bent om dit soort dwangmatige dingen los te laten en het te relativeren dan ziet het leven er vaak veel eenvoudiger en gelukkiger uit.

Fijne feestdagen allemaal,

Wilma