2018 Dag 5

Op het terras. Neergestort in het enorm toeristische Cinque terre. Geweldig, ik type alleen het woord Ferry op Google en ik krijg het Spoorboekje van de afvaart naar een van de vijf plaatsen. Cinque terre je kan er vast over de hoofden lopen, maar we willen ook de avond meemaken. Als al die toeristen zijn opgehoepeld.
Vanochtend vroeg wakker om de route in te zetten naar Levanto. “Jij bent een autist hoe jij die auto inricht”, zegt Wilma. Terwijl zij alles gescheiden wilt hebben. En toch binnen een uur zijn wij op reis.
Zeg maar een bijzondere reis, bewust niet de grote weg genomen, maar de Petit St. Benard.pass, dus geen MontBlanc tunnel.
Eentje van de eerste categorie met hellingen van 8 tot 10%. Wij doen dat met de auto, maar er zijn een hoop fietsers die deze berg pakken. En de gekte is al begonnen, want morgen komt hier de Grand Depart of te wel de Tour de France. Waarbij je denkt die lui in de campers die kunnen hun behoefte nog in de camper doen, maar degene die hun tentje hebben opgeslagen …. bijzonder is het wel en niet de top op 2188 meter is het doel maar Rosiere (moet ik nog even checken). En wat een vergezichten hier. De eeuwige sneeuw, de kale vlaktes en het gletsjer ijs wisselen elkaar af.
De afdaling naar Aroso is minder interessant, alhoewel de kolkende rivier onder ons doet vermoeden dat je niet zomaar even moet pootje baden.
Uiteindelijk komen we aan in Levanto,
Bijzondere van Levanto: staat noch in de ANWB, noch in de Acsi gids.
En mijn God wat heb ik dit gemist, de bejaarden camping in Frankrijk en het bruisende leven van deze stad. Wij zijn toch wel verknocht aan leven. Dit leven. En ik kan het niet uitleggen, maar het zit volledig in je chi. Het restaurant, net iets te duur, maar ooh zo lekker. De levendigheid op straat, waar mensen samenkomen en feestvieren alsof het hun laatste dag van hun leven is of de klotsende golven beukend op het strand.
En ja, de camping plaats is wat klein, de snurkende droomt van zijn huisreis en ik denk nog even na over het laatste drankje Grappa di Cinque Terre.
Het was nog lang onrustig in Levanto..