2014 Dag 12

Canal du Midi
Vandaag zijn we afgereisd naar Béziers, een stad ongeveer 70 km va hier met een aantal bijzonderheden. Een aantal caches uitgezocht en op pad gegaan. Een parkeergarage was snel gevonden en zo ook de VVV. Want we hadden nu ons voorgenomen een culturele actie er van te maken. De route leidde ons dan ook langs een aantal prachtige plekken. Bijzonder ook dat de stad op een berg ligt. De kerken die we aan de buitenkant bezochten hadden een uitzicht over de rivier de Orb en reikte ver. Ook de meanderende Orb gaf een rustiek plaatje en in voorgrond ook de Canal du Midi die als waterweg over de Orb heen gaat.  We komen een Rus tegen die en foto wil hebben van hem met de achtergrond de Orb. Dan zie je weer dat, ondanks datjij voor zijn werk hier was, het wij toch goed hebben in het Westerse.
In de Brasserie du Justice aan het plein van de St. Nazerre kathedraal hebben we ons goed gedaan aan een forse lunch. Plat du Jour, met zalm. Het was de laatste en waarschijnlijk heeft de kok de vis eerlijk verdeeld over twee borden …Ons weg vervolgende dalen we af naar de Orb om een brug over te steken van de twaalfde eeuw.Alfons weet een snellere weg, immers de kortste weg van a naar B is een rechte lijn. Maar helaas. 
Voordat we de Canal du Midi bezoeken vinden we een cache. Hed pad naar de negen sluizen is voorzien van grote bomen om de rivierbedding te verstevigen. Bomen van meer dan 150 maken de schaduw die hard nodig is.  In dit kanaal wat 250 km lang is en naar Toulouse loopt, varen schuiten met een redelijk platte bodem. Een zeilboot met een behoorlijke kiel komen hier niet in. De negen sluizen zijn voor het overbruggen van een rif, dit was de reden dat het zolang heeft geduurd voordat het kanaal er is gekomen. De negen sluizen overbruggen de rif.
Mooi om te zien om een aantal mensen opgekropt in een schip de negen sluizen zien doorkomen.    Met een rotgang zie je het water stijgen in de sluis, binnen 5 minuten is het schip weer een stap verder. Er is wel een maar, passeren is er niet bij, dus als de een aan de afdaling is begonnen moet de ander aan de andere kant wachten tot het schip helemaal door de sluizen is heen gegaan. Op de terugweg nog een cache opgepikt. We hebben daarna plaatsgenomen op een bankje, met een blikje fris hebben we de plaatselijke Petalo, zigeunerfamilie gezien. We waren het naar vijf en een half uur wel zat. We rijden het dorp uit en weten nu ook waarde Petalo’s verblijven.